Близначета панди се родиха в Хонконг. Гражданите приветстваха раждането на първите си местни гигантски панди в четвъртък, a тяхната майка стана най-възрастната регистрирана майка от този вид, съобщи тематичният парк, в който се намират.

Йинг Йинг е майката, родила близнаците - едно мъжко и едно женско - в Оушън парк само ден преди да навърши 19 години, се казва в изявление на парка.

Тя и нейният партньор Ли Ли са втората двойка панди, подарени от Китай на Хонконг, откакто бившата британска колония се върна под властта на Китай през 1997 г.

Пандите са широко смятани за неофициален национален талисман на страната, а китайската програма за отпускане на заеми за големи панди в задгранични зоологически градини отдавна е известна като инструмент на дипломацията на Пекин .

В изявлението на парка се казва, че големите панди имат „известен труден период на възпроизвеждане, особено с напредване на възрастта“ и че бременността на пандата не се открива лесно.

Въпреки че Йинг Йинг започна да показва симптоми, включително намален апетит, повишена нужда от време за почивка и промени в хормоналните нива в края на юли, бременността й беше потвърдена едва в неделя. В сряда екипът, който се грижи за нея, забеляза симптомите на раждането. След повече от пет часа раждане бебетата са били родени безопасно в четвъртък сутринта.

„И двете малки в момента са много крехки и се нуждаят от време, за да се стабилизират, особено женското, което има по-ниска телесна температура, по-слаби викове и по-нисък прием на храна след раждането“, казаха от парка. Посетителите ще трябва да изчакат няколко месеца за публичния им дебют.

Председателят на Оушън парк Паоло Понг благодари на местния екип за грижата за животните, както и на експерти от континентален Китай за тяхното партньорство и помощ през годините.

„Раждането е истинска рядкост, особено като се има предвид, че Йинг Йинг е най-старата гигантска панда в историята, която е родила успешно за първи път“, каза Понг.