Парагвайски депутат, член на управляващата консервативна партия, е бил застрелян днес при престрелка с полицията за борба с наркотиците, изпратена в дома му в Педро Хуан Кабайеро.

Полицейските служители „бяха отблъснати със стрелба и отвърнаха на огъня, ранявайки фатално парламентариста“ Еулалио Гомес в ранните часове на понеделник, заяви шефът на полицията комисар Карлос Бенитес пред репортери в Асунсион.

Той подчерта, че полицията не е планирала да арестува политика, но е имала заповед за арест срещу сина му Александър, който също е участвал в престрелката, преди да избяга и да бъде задържан от полицията.

Депутат Гомес, богат земевладелец от региона Педро Хуан Кабальеро, граничещ с Бразилия, се ползвал с парламентарен имунитет, но полицията възнамерявала да изземе документи от дома му, свързани с разследване за връзки с трафик на наркотици.

Еулалио Гомеш, както и синът му, е замесен в разследване на предполагаеми връзки с трафика на наркотици, който е широко разпространен в тази държава без излаз на море, разположена между Боливия, Аржентина и Бразилия, с пропускливи граници, благоприятстващи контрабандата.

През май 2022 г. кметът на Педро Хуан Кабалеро, Хосе Карлос Асеведо, е застрелян от неизвестни нападатели. Четири месеца по-късно 33-годишен радиожурналист е застрелян от двама мъже на мотоциклет, пише NOVA.

Парагвай, страна-износител на селскостопански продукти със завидно благосъстояние в Латинска Америка (прогноза за растеж от 3,8 % за 2024 г.), но изпъстрена с неравенство, също така е подложена на нарастващото влияние на трафика на наркотици и е засегната от корупция.

Тя е на 136-то място от 180 държави в класацията на неправителствената организация Transparency International въз основа на нейния индекс за възприемане на корупцията.