"Търсим да назначим бижутер: креативен, ангажиран, мотивиран и сръчен" - това е текст на обява за работа. На пръв поглед в нея няма нищо необичайно. После обаче идва добавката: "Имаме следните изисквания: точност, издръжливост, умения за самостоятелна работа, но и способност за работа в екип. Затова пък не държим да имаш ваксинация срещу ковид".

Обявата е поместена в швейцарския портал за намиране на работа със знаменателното име Impffrei.work, т.е. "работа за неваксинирани".

От юли 2021 въпросната "алтернативна борса" набира работна ръка из цялото немскоговорящо пространство - от занаятчии, през мениджъри по продажбите, та до IT-специалисти. И както твърди, си е поставила за цел "да противодейства на изолирането и оклеветяването на работна ръка", както и да "защити работодатели и работна ръка от икономическия колапс, който е резултат от т.нар. пандемия".

Логото на портала - юмрук, който смачква спринцовка - ясно показва, че става дума за обявяване на война.

"Голям брой интелигентни и свободомислещи хора" били забелязали "опасностите за здравето", които произтичали от ваксините, поради което не желаели да се ваксинират, четем още в сайта. С това обаче, се казва по-нататък, те рискуват да загубят работните си места.

Натискът над неваксинираните на трудовия пазар наистина нараства, казва пред DW Тобиас Вернер, адвокат по трудово право в Берлин. Множество големи фирми, сред които IKEA или Citigroup, вече взеха решение да съкращават обезщетенията за болест на неваксинирани, или дори изобщо да не ги приемат на работа.

"Принципно подобно отношение е недопустимо. Съществуващи трудови договори с неваксинирани не могат да бъдат прекратени просто така. Но тези служители биха могли евентуално да бъдат прехвърлени на друго работно място в същата фирма", казва Вернер.

Още по-строги са правилата в онези страни, в които вече бяха въведени задължителни ваксинации за определени професии. В Германия например такива задължения за работещите в здравния сектор влизат в сила от 15 март.

Тъкмо в тази сфера в портала Impffrei.work има особено голям брой обяви за работа - вкл. и от Германия. Търсят се аптекари, асистенти на зъболекари, акушерки и дори болногледачи. А обявите нерядко са придружени от добавката: "Специално предимство за неваксинирани".

Швейцарският портал е относително скромен - в него са публикувани около 550 обяви, но през последните месеци подобни портали се появиха в много други страни по света. Например в Канада - Jabless Jobs (т.е. работа без спринцовка), и в САЩ - Redballoon.work, които наричат сами себе си: "Трудова борса на свободолюбивата общност".

В някои случаи ролята на подобни борси надхвърля официалното им предназначение - да посредничат при намирането на работа. Общото между тях е отрицателното отношение към сегашната политика за борба срещу пандемията. Тези портали разпространяват отчасти фалшиви или подвеждащи съобщения за коронавируса и ваксините.

Задълбочаващо се разединение в обществото

В интернет междувременно бяха създадени истински "паралелни светове" за неваксинирани - включително и сайтове за запознанства. Пак в Швейцария например съществува сайтът за онлайн-запознанства Impffrei.love, което означава "любов за неваксинирани", който обещава намирането на "партньор без базисна имунизация".

Психологът Гидо Гебауер, който поддържа сайт за запознанства в интернет, е забелязал в свое проучване, че отношението към пандемията играе голяма роля и при търсенето на партньор.

"Близо 90% от ваксинираните държат на това техният партньор или партньорка да взимат на сериозно опасностите от пандемията, а 2/3 от отказващите да се ваксинират търсят хора с нагласа, съответстваща на тяхната", казва Гебауер. Според психолога, това е белег за задълбочаващото се разединение в обществото.