Израелските бойни самолети нанесоха късно снощи най-интензивните си удари по Южен Ливан за почти една година война. Бомбардировката включва повече от 52 удара, съобщи ливанската държавна информационна агенция NNA.

Израелската армия каза, че изтребители са ударили 100 ракетни площадки, обещавайки, че "военните действия ще продължат" и Хизбула ще "плаща нарастваща цена". При ударите бяха убити 6 палестинци, а други 18 бяха ранени. „Този следобед ударихме приблизително 100 пускови установки и допълнителни терористични инфраструктурни обекти, състоящи се от приблизително 1000 варела, които бяха готови да бъдат използвани в близко бъдеще за стрелба към израелска територия“, добавиха от израелската армия.

Три ливански източника по сигурността казаха, че това са най-тежките въздушни удари от началото на конфликта през октомври след атаките на Хамас срещу Израел.

Ударите бяха нанесени, след като лидерът на Хизбула Хасан Насрала каза, че Израел вече е преминал „всички червени линии“, когато експлозиите на пейджър и уоки-токи убиха 37 и раниха повече от 3000 души по-рано тази седмица. Съобщава се, че атаката била планирана от поне 15 години.

Лидерът на Хизбула: "Това може да се нарече обявяване на война"

Той каза, че атаките "може да са... обявяване на война".

Израел ще се сблъска със "съкрушителен отговор от оста на съпротива", каза командирът на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами пред Насрала.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант повтори снощи, че Израел навлиза в "нова фаза на войната". Израел започна да премества повече войски към границата си с Ливан в сряда като предпазна мярка, според израелски официални лица.

Началникът на армията генерал-лейтенант Херци Халеви каза, че са изготвени планове за допълнителни действия срещу Хизбула, въпреки че местните медии съобщиха, че правителството все още не е решило дали да започне голяма офанзива в Ливан.

Великобритания призова за незабавно прекратяване на огъня.

На този фон, израелски войници са избутали три очевидно безжизнени тела от покриви по време на нападение в окупирания Западен бряг, твърди журналист от Асошиейтед прес на мястото и кадри, получени от информационната агенция.

Според международното право войниците трябва да гарантират, че мъртвите тела, включително тези на вражески бойци, се третират достойно. Израелските отбранителни сили казаха, че инцидентът е „в процес на проверка“.

Правозащитни групи казват, че израелската армия рядко преследва войници в случаи на докладвани наранявания на палестинци.

ДАНС разкри дали пейджърите, избухнали в Ливан, са минали през България

Взривове могат да бъдат имплантирани във всяко устройство с батерия