Най-малко трима души бяха убити и повече от 2500 други, включително бойци на Хизбула, медици и пратеникът на Иран в Бейрут, бяха ранени днес, когато пейджърите, които използват за комуникация, избухнаха в Ливан.

Представител на Хизбула каза пред Ройтерс, че взривяването на пейджърите е "най-големият пробив в сигурността", на който групата е била подложена в почти година на конфликт с Израел.

Всички пейджъри са избухнали в рамките на един час.

Израелските военни отказаха да коментират.

Хизбула потвърди в изявление смъртта на най-малко трима души, включително двама от нейните бойци. Третият загинал е момиче, се казва в съобщението, като се добавя, че се води разследване за причините за взривовете.

Един от убитите бойци е син на член на ливанския парламент от Хизбула. Иранският посланик в Ливан Моджтаба Амани е получил леки наранявания при експлозия на пейджър, съобщи иранската полуофициална информационна агенция Fars. „Амани има повърхностна травма и в момента е под наблюдение в болница.“
 
Очаквайте подробности!
Обновена: 23:47
 
Броят на жертвите на експлозиите нарастна на 9, сред тях има и дете. Ранените са 2800. "Хизбула" заяви, че "изцяло отговорен" за едновременните експлозии е Израел, и добави, че Израел "ще получи справедливото си наказание за тази престъпна агресия".
 
САЩ заявиха, че не са били уведомени предварително за операцията срещу "Хизбула". "Мога да ви кажа, че Съединените щати не бяха замесени в това. Не знаехме за този инцидент предварително и на този етап ние събираме информация", обобщи пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.