Легендарната актрисат Маги Смит почина на 89 години. Звездата от „Хари Потър и абатството Даунтън“ почина в болница, съобщи семейството ѝ този следобед.

Маги Смит е сред елитната група от три актриси, които получават Ордена на почетните спътници от кралицата, който ѝ беше даден през 2014 г. Въпреки че стана двоен носител на Оскар и редовен гост на Бъкингамския дворец, дамата Маги има скромно начало.
 
Маги Смит е родена в Илфорд, Есекс, на 28 декември 1934 г. в семейството на Маргарет и Натаниел Смит.
 
Майка ѝ била секретарка от Глазгоу, докато баща ѝ бил патолог от Нюкасъл.
 
Двойката се запознава във влак от Глазгоу за Лондон.
 
Нейните по-големи братя близнаци, Алистър и Иън, са били архитекти, които, според Маги, са помогнали на комика Рони Баркър да вземе решението да се премести в актьорството.
 
Семейството се премества в Оксфорд, когато Маги е на четири години и напуска училище на 16, за да учи актьорско майсторство в Oxford Playhouse.


 
Театърът е мястото, където Маги пробива в актьорския свят, печелейки първата си главна роля в Oxford Playhouse едва на 17 години.
Нейният телевизионен дебют идва две години по-късно, а след още две години дебютира във филма Child in the House.
 
През 1956 г., тя прави своя дебют на Бродуей в ревю, наречено New Faces of ‘56.
 
На следващата година играе заедно със звездата от Carry On Кенет Уилямс на сцената, а през 1959 г. получава първата си номинация за BAFTA за филма Nowhere to Go.
 
Превод: GlasNews.bg