Най-възрастният човек в света почина в Испания на 117 години. Испанката Мария Браняс Морера е родена в щата Калифорния, САЩ и е преживяла две световни войни, гражданската война в Испания, грипната пандемия през 1918 г. и COVID-19.

„Мария Браняс ни напусна. Тя почина, както желаеше: в съня си, спокойно и без болка“, написа семейството ѝ в профила си в социалната мрежа X.

На 23 януари 2023 г. жената стана най-възрастният известен жив човек след смъртта на Люсил Рандон в старческия си дом във френския град Тулон.

Браняс привлече вниманието на световната преса, след като преболедува COVID през май 2020 г., когато Испания беше една от най-засегнатите страни преди наличието на ваксини.

„Ред, спокойствие, добра връзка със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, никакви притеснения, никакви съжаления, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора“ - това е, което Браняс отдава на дълголетието си, се казва в сайта на Световните рекорди на „Гинес“.

„Мисля, че дълголетието е свързано и с късмета. Късмет и добра генетика“, обяснява тя.

Браняс е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 г., година след като родителите ѝ се преместват от Испания в САЩ. През следващите осем години семейството се мести в Тексас и Ню Орлиънс, където баща ѝ основава испаноезичното списание Mercurio, преди да се върнат в Испания и да се установят в Каталуния.

Оттогава насам тя преживява решаващи моменти в малки и големи мащаби.

Баща ѝ умира от белодробна туберкулоза по време на презокеанското пътуване от САЩ до Испания. Маршрутът е бил заобиколен, тъй като Първата световна война е направила маршрута коварен и корабът е трябвало да мине през Куба и Азорските острови.

През 1918 г. пандемията от испански грип обхваща света. След това, когато Браниас е на 29 години, избухва гражданската война в Испания, която я оставя с „много лоши спомени“. Скоро след това следва Втората световна война.

Браняс създава семейство със съпруга си, каталунски лекар на име Жоан Морет. Двойката има три деца, 11 внуци и 13 правнуци.

В деня на сватбата на двойката, след часове чакане, те научават, че свещеникът им неочаквано е починал. В църквата нямало телефон, по който да се обадят за друг свещеник, затова семейството трябвало да се качи в колата и да търси друг.

Оттогава насам Браняс възприема напредъка на технологиите. През последните години "прегръща" социалните мрежи и по-специално цифровите комуникации. Браниас използва устройство за превод на глас в текст и X (Twitter), за да поддържа връзка с близките си.

„Животът не е вечен за никого. На моята възраст новата година е подарък, скромен празник, красиво пътуване, момент на щастие. Нека се наслаждаваме на живота заедно“, гласи една от публикациите ѝ за Нова година.