Броят на новите инфекции в Израел е най-високият през последните шест седмици. В същото време децата са повече от половината от случаите, съобщиха от здравното министерство на страната.

От 5971 заразени в страната 14% са деца под 5-годишна възраст, а останалите 38% са деца на възраст от 5 до 11 години, които започнаха да получават първата си ваксинация през ноември, но все още не се считат за ваксинирани, тъй като не е минало достатъчно време след ваксинацията.

R-факторът - средният брой хора, заразени от всеки носител на коронавирус - се е повишил до 1,09, което означава, че заболеваемостта нараства.

Цифрите идват, след като стотици хиляди израелски ученици се върнаха в клас тази седмица след празниците си Ханука. Всички деца в предучилищна възраст и деца от 1-6 клас трябваше да представят отрицателен бърз тест при връщане в клас.

Въпреки нарастването на инфекциите, смъртността в Израел не се увеличава. Така през изминалия ден не е регистриран нито един смъртен случай. Осем души са починали от усложнения от коронавируса през последните седем дни.

В светлината на увеличаването на инфекциите, премиерът Нафтали Бенет обяви налагането на ограничения за неваксинирани израелци.

Той предложи хората, които нямат Green Pass - доказателство, че са били напълно ваксинирани преди по-малко от 6 месеца - не трябва да могат да посещават обществени места, с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Освен това Бенет предложи напълно да затвори международното летище Бен Гурион. Членовете на правителството обаче нарекоха тези ограничения неоправдани.

За да наложи ограничения, Бенет ще трябва да докаже, че тези стъпки са необходими, едва тогава въвеждането им може да бъде одобрено от Върховния съд.

Превод: GlasNews