След 22 години ледникът на най-високата планина в Перу освободи изчезнал алпинист. На 24 юни 2002 година американецът Уилям Стампфл бил на експедиция в Андите с двама свои приятели. Тримата искали да изкачат връх Невадо Уаскаран, който се намира на 6768 метра надморска височина.

Мъжете обаче били затрупани от лавина, а по-късно било извадено тялото само на един от тях.

През юли тази година на 5200 метра надморкса височина планински спасители откриват мумия в район, който е пресечен от пукнатини и се смята за особено опасен, съобщават местните медии, цитирани от международни издания.

На пръв поглед изглеждало, че мъртвецът в леда е пристигнал в Андите само преди няколко дни. Ботушите му с котки и екипировката му с колан били запазени от леда. Времето почти не е оставило следи и по облеклото. Добре запазен е и паспортът, с който мъжът се е придвижвал. Именно чрез него местната полиция е успяла лесно да го идентифицира.

Изменението на климата правят находката възможна. Температурите на връх Невадо Уаскаран могат да паднат до минус 19 градуса по Целзий през нощта. Именно поради студа тялото се е запазило толкова добре до днес, а топенето на ледниците са дали възможност да бъде видяно.

Лавината, която го е понесла, го е ставила на около 400 километра северно от перуанската столица Лима.

Ледниковата маса в региона се оттегля през последните 10 години, коментира Едсън Рамирес, парков рейнджър и оценител на риска в националния парк на Перу „Уаскаран“.

„Това, което беше погребано преди години, излиза на повърхността“, посочва той, цитиран от Ройтерс

В Перу се намират около 68% от тропическите ледници в света, които са сред най-уязвимите на затоплящата се планета. Доклад от ноември на правителството на Перу показва, че страната е загубила 56% от своите тропически ледници през последните шест десетилетия.

Само между 2016 г. и 2020 г. 175 ледника са се стопили поради покачващите се температури.

Много от тези ледници се намират в Кордилера Бланка - най-големият ледников район в тропическите Анди, където Невадо Уаскаран и други емблематични върхове привличат хиляди катерачи годишно, пише БТВ.

Според съобщения в медиите тялото на Стампфл вече е пренесено по долината до град перуанския град Юнгай.

Уилям Стампфл е третото изчезнало лице, намерено в региона тази година. Тялото на израелски алпинист беше открито там през май. Мъжът е изчезнал месец по-рано. През юни следователите откриха останките на италианец, паднал по време на изкачване на върха.

През юни пет замръзнали тела бяха извадени от връх Еверест. Едно от тях представляваше само скелетни останки. Те бяха намерени като част от кампания за почистване на планините в Непал - на Еверест ина съседните върхове Лхотце и Нупце.

Миналата година останките на германски алпинист, изчезнал през 1986 г., бяха открити в ледник в швейцарските Алпи.

През 2017 г. италиански планински спасителни екипи откриха останките на туристи в ледник - част от южната стена на Монблан, вероятно датиращи от 80-те или 90-те години на миналия век. Само няколко седмици по-късно останките на алпинист, открити в швейцарските Алпи, бяха идентифицирани със самоличността на британец, изчезнал през 1971 г.

Същата година свиващ се ледник в Швейцария разкри телата на замръзнала двойка, изчезнала на 15 август 1942 г. Регионалната полиция коментира пред местните медии, че телата им са били открити близо до ски лифт от работни.

През 2016 г. телата на известен алпинист и ръководител на експедиция, затрупани от лавина в Хималаите през 1999 г., бяха намерени сред топящ се ледник.

През 2015 г. бяха открити останките на двама японски алпинисти, изчезнали през 1970 г. на известния Матерхорн в Швейцария, като самоличността им беше потвърдена чрез ДНК тестове.