Атомната електроцентрала в Чернобил, която е под контрола на руските войски, се нуждае от спешен ремонт на електропровода си, съобщи украинската държавна компания Енергоатом в сряда. Според нея атомната централа е напълно изключена и поради това има заплаха от изтичане на радиоактивни вещества, тъй като няма как да се охлади отработеното ядрено гориво.

Прекъснато е електричеството в атомната централа в Чернобил

Спешният ремонт на високоволтовия електропровод, водещ към атомната електроцентрала в Чернобил, е невъзможен поради продължаващите бойни действия, отбелязват от Енергоатом.

Чернобилската атомна електроцентрала беше превзета от руските войски след нахлуването в Украйна, което започна на 24 февруари.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че „резервните дизелови генератори могат да захранват станцията с електричество само за 48 часа. След това охладителните системи на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат и това ще направи изтичането на радиация неизбежно.

Украйна моли международната общност спешно да поиска прекратяване на огъня от Русия и да позволи на ремонтните части да възстановят електрозахранването, продължава Кулеба.

Според Енергоатом в АЕЦ Чернобил има около 20 000 отработени горивни касети, които се нуждаят от постоянно охлаждане, което е невъзможно, тъй като електричеството е изключено.

Украйна подаде молба до Международната агенция за атомна енергия за помощ за осигуряване на ротация на персонала в атомната електроцентрала в Чернобил. От избухването на военните действия там работи същата смяна от 210 души, с които украинските власти могат да комуникират само по електронна поща.

В сряда МААЕ публикува изявление, в което се казва, че спирането на електрозахранването няма критично въздействие върху безопасността на атомната електроцентрала в Чернобил.

Франция заяви в сряда, че работи с МААЕ за оценка на възможните рискове, свързани с настоящата ситуация.