Докладите за израелска атака срещу болница в северната част на Газа са "дълбоко обезпокоителни", каза ръководителят на Световната здравна организация. Междрувременно, върховният комисар на ООН за човешките права предупреди, че действията на Израел в северните части на Ивицата Газа може да са престъпления срещу човечеството.

Израелските отбранителни сили щурмуваха болницата Камал Адуан снощи, след като тя беше обстрелвана от танкове, казаха палестински служители и медици в заведението.

Директорът на съюза медицински сестри Ейд Сабах каза пред Ройтерс, че кислородните складове на болницата са били ударени, преди войски да нахлуят в сградата и да наредят на персонала и пациентите да напуснат.

Той говори за "тероризиране на цивилни, ранени и деца".

Израелската армия заяви, че провежда операции в района на болницата "въз основа на разузнавателна информация относно присъствието на терористи и терористична инфраструктура в района".

Болница Камал Адуан се намира близо до град Джабалия, който е обект на продължила седмица израелска офанзива.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза, че е „изгубил връзка“ с персонала в болницата, откакто се появиха съобщения за нападението.

„Това развитие е дълбоко обезпокоително предвид броя на обслужваните пациенти и хората, които се приютяват там“, каза той.

Екип на СЗО е успял да стигне до болницата в четвъртък вечерта, за да достави провизии и да отведе някои от най-критичните пациенти на юг. Екипът описва "ужасяващи сцени" на стотици ранени хора с наранявания, лежащи на пода на болницата, като стотици други търсят подслон.

Снимка: Палестинците се завръщат в своя квартал след удара над Хан Юнис, Ройтерс