Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че Коледа ще започне три месеца по-рано в страната, в ход, който според някои е направен за постигане на собствените му политически цели.

Венецуела е обхваната от протести заради оспорваните президентски избори през юли, на които Мадуро беше преизбран за трети мандат въпреки глобалния скептицизъм относно резултатите.

Но въпреки арестите на хиляди негови критици, бившият шофьор на автобус, превърнал се в политик, изглежда се е фокусирал върху нещо съвсем друго: Коледа.

„Септември е и вече мирише на Коледа“, каза 61-годишният президент в понеделник вечер по време на седмичното си телевизионно шоу.

„Ето защо тази година, като начин да отдам почит на всички вас и в знак на благодарност към всички вас, ще постановя ранна Коледа на 1 октомври.“

Венецуелската епископска конференция във вторник разкритикува съобщението, като предупреди, че празникът "не трябва да се използва за политически или пропагандни цели".

Те добавиха в изявление, че Коледа започва на 25 декември, съобщи CNN.

„Коледа трябва да е време на радост, семейни събирания, партита, подаръци. Но без пари и с тази политическа криза кой може да повярва, че ще има ранна Коледа?“, коментира жителка на Каракас, столицата на южноамериканска страна.

Инес Кеведо, 39-годишна секретарка и майка на две деца, каза: „Всички сме притеснени как ще сложим храна на масата, как ще платим автобуса, как ще изпратим децата на училище и купуваме лекарства, когато имаме нужда от тях.

„Не мисля, че ще подобрят нашите заплати или ще ни платят „aguinaldo“, добави тя, имайки предвид коледните бонуси, които работниците обикновено получават в края на годината.

Това не е първият път, когато Мадуро обявява ранното настъпване на Коледа. Той го направи по време на пандемията от COVID-19, но никога толкова рано.

Въпреки особено напрегнатото политическо настроение г-н Мадуро каза, че сезонът ще дойде „с мир, щастие и сигурност“.