На 5 юли Раджесуари Апаху е била намерена мъртва, след като е посегнала на живота си. На предния ден 30-годишната жена е подала сигнал в полицията за онлайн заплахи, които е получила, съобщават местни медии. Двама души се признаха за виновни пред съда за тормоз в TikTok. Един от тях получи глоба от 100 рингита (39 лв) като наказание.

Смъртта ѝ накара правителството на страната да проучи криминализирането на кибертормоза и повишаване на отговорността сред доставчиците на интернет услуги.

Такива разследвания и съдебни преследвания са трудни, тъй като няма конкретни разпоредби за кибертормоз в малайзийските закони, според министъра на правосъдието Азалина Отман Саид. Правителството ще разгледа предложения за дефиниране на „кибертормоз“ и за престъпление по Наказателния кодекс, допълни тя.

„Кибертормозът не е нов проблем в Малайзия и всяка година сме шокирани от новини за хора, подложени на тормоз, които завършват с отнемане на живота им“, казва тя.

Правителството ще усъвършенства и политиката по предложенията за изготвяне на законопроект за увеличаване на отчетността на доставчиците на интернет услуги по въпросите на сигурността. Това ще даде нови правомощия на правоприлагащите служители да работят в тясно сътрудничество с доставчиците на интернет услуги, за да защитят онлайн потребителите, допълва министъра. Малайзийската Комисия по комуникациите и мултимедията заяви отделно, че ще работи с полицията, за да улесни публичните оплаквания за кибертормоз. Също така се планира Комисията да проведе национална обиколка, за да разпространи посланието си срещу тормоза, се казва в изявление в събота.