Американско-турска активистка е починала от раните си, след като според съобщенията е била застреляна от израелските сили на Западния бряг. Палестинският посланик в Обединеното кралство каза, че жената е била простреляна в главата в Бейта, близо до Наблус, по-рано днес.

Съобщава се , че Айсенур Езги Ейги е участвала в протест срещу разширяването на еврейските селища в град Бейта.

Твърди се, че Езги Ейги е била застреляна от израелски войници, според съобщения в местните медии. Израелските отбранителни сили (IDF) казват, че са "отговорили с огън срещу основен подбудител на насилствена дейност, който е хвърлял камъни по силите и е представлявал заплаха за тях" в района на Бейта.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази съжаление за „трагичната загуба“, като добави: „Когато имаме повече информация, ще я споделим, ще я предоставим и, ако е необходимо, ще предприемем действия по нея“.

Медикът от спешната помощ д-р Уорд Басалат каза, че е лекувал раната на главата й, но тя е починала малко след пристигането си в болницата.

Смята се, че тя е била част от ръководеното от палестинците Международно движение за солидарност.

Турското външно министерство нарече това "убийство" и каза, че тя е била "убита от израелските окупационни сили в Наблус на Западния бряг".