Най-малко 5 души бяха убити в Кения, когато полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента, предаде Ройтерс.

Десетки участници в протеста бяха ранени, подпалени са също части от сградата на законодателния орган, който гласува закон за повишаване на данъците.

В хаотични сцени демонстрантите са пресрещнали полицията, отблъсквайки я в опит да щурмуват парламента, а във вътрешността на сградата са се появили пламъци. Полицията е открила огън, след като сълзотворният газ и водните оръдия не са били достатъчни, за да бъдат разпръснати протестиращите.

Журналист от Ройтерс е преброил най-малко пет тела на убити пред парламента демонстранти. Според пристигналите на място представители на спешна медицинска помощ при днешната стрелба са били убити най-малко 10 души, а повече от 50 са били ранени.

Протести и сблъсъци е имало и в няколко други града и по-малки населени места в страната.

Кенийският парламент одобри закона за увеличение на данъците, който отива на трето четене. Следващата стъпка е той да бъде изпратен за подпис при президента Уилям Руто, който може да го върне обратно в парламента, ако има възражения.

Протестите са срещу вдигането на данъците в една страна, където животът много поскъпна, а много от демонстрантите  искат и оставката на държавния глава, отбелязва Ройтерс.