Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предава TACC.

Според съветника на държавния глава Юрий Ушаков, Кремъл се надява тази среща да сложи край на трудния период на отношенията между двете страни, свързани с дипломатически скандал.

Това ще бъде първата среща на лидерите на Русия и Гърция тази година (на 22 март в телефонен разговор Ципрас поздрави Путин за преизбирането му като президент на Руската федерация). Последният път, когато се срещнаха на 14 май 2017 г., беше в периферията на международен форум в Пекин. През май 2016 г. руският лидер посети Гърция на официално посещение и също така участва в събитията на Атон, които отбелязаха 1000-годишнината от присъствието на руското монашество на Света гора.

Според пресслужбата на президента на Руската федерация на срещата в петък се планира да се обсъдят пълния обхват на двустранните търговски и икономически отношения, включително съвместни инфраструктурни проекти в сектора на транспорта на газ, както и редица належащи международни и регионални проблеми.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще се срещне и с гръцкия премиер в петък, преди преговорите в Кремъл. "По време на срещата ръководителите на правителствата ще обсъдят състоянието и перспективите за руско-гръцкото търговско и икономическо сътрудничество, изпълнението на съвместни проекти в енергийния сектор, промишлеността, транспортната инфраструктура, високите технологии, селското стопанство и други области", съобщи пресслужбата на руския премиер, предава Фокус.

През септември Ципрас заяви, че Атина и Москва се опитват да възстановят отношенията си след кризата през лятото, която беше предизвикана от решението на Гърция да изгони двама руски дипломати и да забрани влизането на още двама, както и "огледалните" ответни мерки на Руската федерация. Гръцките медии свързват възникващото затопляне с оставката на министъра на външните работи Никос Коцияс, който беше заел твърд курс по адрес на Москва.

Преди посещението в Руската федерация в интервю за първия заместник-генерален директор на ТАСС Михаил Гусман гръцкият премиер подчерта, че Гърция е направила стратегически избор за разширяване на руско-гръцките връзки и укрепване на близкото приятелство между народите на двете страни. Ципрас отбелязва, че през цялото време, въпреки трудностите, той поддържа с Путин "постоянни отношения на искрен и честен диалог ".

Ципрас говори за разговорите, които Атина води в Европейския съюз, за да разшири газопровода "Турски поток" от Турция на гръцка територия, а след това и в други страни, т.е. да го направи не само "турски ...", но и "Европейски поток". Тези идеи се подкрепят активно от гръцкия бизнес. Освен това, според Лоис Ламбринидис, главен секретар по стратегията и частните инвестиции на Министерството на икономиката и развитието на Гърция, "добри перспективи за двустранно сътрудничество между Русия и Гърция съществуват в такива отрасли като преработващата промишленост, транспорта и логистиката, енергетиката, химическата и фармацевтичната промишленост промишлеността, информационните технологии и телекомуникациите, както и в областта на културата и туризма. "