Следобед на 19 май хеликоптер, превозващ иранския президент Ибрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахян, се разби. Издание N12, позовавайки се на източници на Запад, съобщи, че иранският лидер не е оцелял.

Журналистите отбелязаха, че хеликоптерът се е разбил по време на аварийно кацане в Източен Азербайджан, контактът с борда е бил загубен, по-специално източници на Запад смятат, че „Раиси не е оцелял“.

Заедно с Раиси бяха иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян, губернаторът на Източен Азербайджан Малик Рахмати и представителят на върховния лидер Мохамад Али ал-Хашем. Освен това конвоят включваше три самолета, два от които кацнаха успешно.

Според ирански служител животът на иранския президент Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан са изложени на риск.

Медиите отбелязват, че най-малко 20 спасителни екипа са изпратени на мястото на бедствието, а на помощ е изпратен и БЛА. Спасителите са имали затруднения при намирането на хеликоптера поради силната мъгла в региона, но министърът на здравеопазването на Иран каза почти три часа по-късно, че са успели да стигнат до мястото на инцидента и спасителните служби извършват допълнителни издирвания.

Самолетната катастрофа с иранския президент: какво се знае

На 19 май в медиите се появи информация, че хеликоптерът на иранския президент е претърпял инцидент. Авиокатастрофата стана, когато политикът се връщаше след отваряне на язовир на границата с Азербайджан.

След това журналистите отбелязаха, че хеликоптерът е успял да направи твърдо кацане в северния район на Източен Азербайджан, а именно в района на село Узи. Заради лошото време обаче екипът за спасяване и издирване не можа да стигне до мястото.

„Твърдо кацане" на хеликоптера с иранския президент: медии разкриха подробности

Инцидент с хеликоптера на иранския президент