Най-малко един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи Украинската служба за спешна помощ, цитирана от Ройтерс.

16-етажната сграда е била ударена в 5:02 ч. местно време, се казва в съобщението. Оттам са били евакуирани 30 души, а избухналият пожар вече е потушен.

На този фон продължава неизвестността около бомбардирания театър в Мариупол. Засега се знае само, че в убежището в сградата са се криели стотици хора, останали без покрив след обсадата на града. Надеждата е, че те са оцелели в подземията.

Кой взриви Драматичния театър в Мариупол - руснаците или "Азов"?

Остава въпросът как хората ще бъдат отведени от театъра заради разрушенията. Русия отрича да е нанасяла удари по тази част на Мариупол.

В града няма ток и вода, храната също свършва. Тежка е хуманитарната обстановка, а информацията оттам е изключително оскъдна. По последни данни около 300 души са успели да се евакуират от мястото през изминалия ден. Говори се за над хиляда загинали при обстрелите в намиращия се на Азовско море град. Районът е ключов за руските интереси заради връзката му между Крим и Донецката и Луганската републики.

Тази сутрин пък украинските военни сили нанесоха наказателен удар на летището в Херсон, което руските войски бяха завзели в началото на войната, съобщи Генералният щаб на украинската армия. От там добавят, че руснаците се опитват да премахнат оцелялото военно оборудване, предаде ВВС.

Русия превзе южния пристанищен град без бой в първите дни на войната. Контролът над Херсон позволява на Русия да възстанови доставките на прясна вода за Крим. Украйна спря водата, след като Русия анексира полуострова през 2014 г.