Най-малко 14 души са загиналите от урагана "Милтън" във Флорида, а над 2.6 милиона домакинства са все още без електричество.

6 от 14-те жертви са от окръг Сейнт Луси, намиращ се на Атлантическото крайбрежие на Флорида, който беше ударен от торнадо в сряда през нощта. Повече от 2,6 милиона абонати са все още без електричество, като основната част от тях са в централната част на Флорида.

След като премина през щата със сила от трета степен, "Милтън" загуби сила и в момента е тропически циклон, който се движи на североизток край бреговете на Флорида.

Щетите от "Милтън" са значителни. Той унищожи множество домове, наводни цели квартали, а ветровете отнесоха покриви на къщи.

"Бурята беше значителна, но, за щастие, това не беше най-лошият сценарий", каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Той допълни, че обратно на очакванията в Тампа е имало значителен отлив, вместо приливна вълна.

Властите в щата отправиха предупреждение към жителите на засегнатите райони да избягват наводнените участъци, които може да са замърсени с бактерии и отломки, а в тях може да има електрически жици и дори алигатори, и други влечуги, предаде БНР.

Същевременно президентът Джо Байдън категорично осъди разпространението на дезинформация за ураганите Хелийн и Милтън, като предупреди , че "откровените лъжи" пречат на жертвите да потърсят помощта, от която се нуждаят.