Миналата седмица финландски сеизмолози са регистрирали 5 подводни взрива в руските води на Балтийско море, съобщи днес Институтът по сеизмология на Хелзинския университет, предаде Ройтерс.

"Регистрирахме пет експлозии, като най-голямата от тях бе с магнитуд 1,8, а най-малката с 1,3", заяви директорът на института Тимо Тийра, визирайки скалата на Рихтер, която се използва за описване на интензивността на сеизмичната активност.

Публикуваха първите КАДРИ от щетите на Северен поток

Четири експлозии са регистрирани в четвъртък и една в петък в руски териториални води във Финския залив, каза Тийра, добавяйки, че наблюдаваните от сеизмолозите трусове са били причинени от взривове, а не от сеизмична активност. "Това може да се види във формата на сигнала и в съдържанието на неговата честота", допълни директорът.

Институтът не знае какво е причинило взривовете, но твърди, че подобни смущения са били регистрирани по време на предишни военноморски учения и при почистване на дъното на морето от стари мини, уточни Тийра, цитира БТА. "И преди сме засичали експлозии в същия район, но не много често, дори не всяка година", каза той.

Руското министерство на отбрана все още не е направило коментар по случая.