Рекордните 125 китайски самолета са участвали във военни учения около Тайван, според министерството на отбраната на острова. Китай каза, че учението - Joint Sword 2024-B - е в отговор на това, че президентът на Тайван потвърди суверенитета си на националния ден миналата седмица.

„Това е решително наказание за непрекъснатото измисляне на глупости от страна на Лай Чинг-те за „независимостта на Тайван“, каза китайската служба по въпросите на Тайван.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че 90 самолета са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, включително самолети, хеликоптери и дронове, и че общата цифра от 125 е рекорд за един ден.

Седемнадесет военни кораба и китайският самолетоносач Ляонин също са били замесени.

Китай смята Тайван за част от своя територия и не изключва един ден да завземе острова с 23 милиона жители със сила.

Китайския държавен оператор показа карта с шест блока, опасващи Тайван, кръгове около отдалечените острови и самолет, излитащ от самолетоносач.

Китай заяви, че е извършил симулирани изстрелвания на ракети, като реактивни самолети са отваряли "коридори за въздушно нападение", а бомбардировачи са изпълнявали мисии на дълги разстояния.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че военните кораби са били разположени за наблюдение и че радар на сушата също е наблюдавал плавателните съдове.

Китайският военен говорител старши капитан Ли Си каза, че учението е приключило успешно в понеделник вечерта. „Това е голямо предупреждение към онези, които подкрепят независимостта на Тайван, и знак за нашата решимост да защитим националния си суверенитет“, каза той.

Президентската канцелария на Тайван призова Китай да "преустанови военните провокации, които подкопават регионалния мир и стабилност и да спре да заплашва демокрацията и свободата на Тайван".

Китай и Тайван често провеждат военни учения, за да тестват и покажат военната си готовност в Тайванския пролив.

През май Китай проведе двудневни маневри след встъпването в длъжност на президента Лай Чайна-те.

Имаше и голямо учение и симулация на блокада през 2022 г., след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван.

САЩ, най-големият съюзник на острова, излезе с изявление в понеделник, призовавайки Китай да "действа сдържано и да избягва всякакви по-нататъшни действия, които могат да подкопаят мира и стабилността в Тайванския пролив и в по-широкия регион".