Левоцентристкото правителство на Румъния оцеля днес след вот на недоверие в парламента, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Три опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на Виорика Дънчила, който бе озаглавен "Стига! Правителството Драгня-Дънчила - срам за Румъния!".

Лидерът на парламентарната група на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Даниел Сучу съобщи, че вотът на недоверие е бил подкрепен от 161 парламентаристи.

За да падне правителството от власт, предложението трябваше да бъде подкрепено от 233 народни представители. Трима парламентаристи гласуваха против вота на недоверие.

Депутатите и сенаторите от управляващата коалиция Социалдемократическа партия, Алианс на либералите и демократите и Демократичен съюз на унгарците в Румъния бяха в залата, но не гласуваха, отбелязва Аджерпрес.

Вотът бе внесен с подписите на 163 народни представители от опозиционните Национално-либерална партия, Съюз за спасение на Румъния и партия Народно движение. Те обвиняваха правителството в недостатъчно финансиране на ключови сектори на икономиката, в провеждане на съдебна реформа, навредила на имиджа на Румъния в чужбина, и в неизпълнение на предизборните обещания.