В нощта на 12 срещу 13 март руските нашественици нанесоха въздушен удар по пътнически влак близо до гара Брусин в Донецка област. В резултат на обстрела единият от кондукторите на този влак загина, другият беше ранен и откаран в болницата в град Славянск, където сега й оказват медицинска помощ, съобщава Ukrzaliznytsia .

Влакът се насочваше за евакуационен полет към град Лиман, за да изведе цивилни от Донецка и Луганска области, попаднали в зона на ожесточени военни действия.

„Това е ужасен удар за онези, които ежедневно спасяват цивилни украинци и проправят „пътя на живота“ за повече от 2 милиона спасени вече. Укрзализниция сега полага всички усилия да евакуира влаковия екипаж на повредения влак и всички пътници, включително около 100 деца, които чакаха спасяване на гарата в Лиман“, пише пресслужбата на жп компанията.

Обстрелът на евакуационния влак от руски войски беше потвърден и от ръководителя на ОВА в Донецк Павел Кириленко в Telegram.

"Цяла нощ руски самолети и артилерия атакуваха северната част на Донецка област. Така около 00:00 ч. в резултат на въздушен удар беше повреден евакуационният влак Краматорск-Лвов", пише Кириленко.

Той добави още, че в резултат на това цинично престъпление на руснаците един човек е загинал, един е ранен.