Министерството на отбраната на Руската федерация изрази загриженост относно увеличаването на активността на американските стратегически безпилотни самолети над Черно море, заявявайки, че тези безпилотни самолети се използват за разузнаване и насочване на високоточни оръжия, прехвърлени на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи руската медия The Moscow Times на 28 юни с позоваване на министерството на отбраната на страната-агресор.

Според изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация, нарастващата активност на безпилотните самолети уж показва нарастващото участие на САЩ и страните от НАТО във войната на страната на Украйна.

„Такива полети многократно увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство със самолети на руските въздушно-космически сили, което увеличава риска от пряка конфронтация между алианса и Руската федерация. Страните от НАТО ще носят отговорност за това“, посочват от руското министерство на отбраната.

Съобщава се, че министърът на отбраната на Руската федерация Андрий Белоусов е възложил на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация да разработи предложения за оперативен отговор на „провокациите“ на САЩ, свързани с полетите на безпилотни самолети над Черно море.

Както отбелязват руски журналисти, Министерството на отбраната на Руската федерация не е съобщавало за присъствие на американски безпилотни самолети над Черно море през последните месеци. На 23 юни обаче агенция РИА Новости, позовавайки се на данни на Flightradar24, съобщи, че по време на ракетната атака на Севастопол над Черно море е регистриран полет на американския разузнавателен дрон RQ-4B Global Hawk. Според данни на Министерството на отбраната на Руската федерация атаката срещу Севастопол е извършена от американски ракети ATACMS с голям обсег на действие, управлявани от американски специалисти въз основа на разузнавателни данни.

Превод: GlasNews.bg