Япония е една от големите сини зони, места, където продължителността на живота е особено висока. Тайните на дълголетието за тези хора са внимателното хранене и придържането към Ikigai, японска концепция, която се превежда като намиране на вашата цел.

Диетологът и експерт по дълголетие Мичико Томиока назова храните, които хората в Япония ядат всеки ден, за да живеят по-дълъг и по-щастлив живот, пише CNBC. Още от сутринта те започват с

Матча

Цял екран
Снимка: Freepik

„Моята 99-годишна леля започва всеки ден с матча, както и аз. Сервирам в специални купи, които тя ми даде“, споделя Томиока.

Зеленият чай има много ползи за здравето. Съдържа витамин С, витамин В, фибри и протеини, както и противовъзпалителни и борещи се с болести полифеноли. Тези естествени съединения са богати на антиоксиданти, хранителни вещества, които предпазват клетките от увреждане.

Ферментирали храни

Някои от най-популярните ястия в Япония са мисо (ферментирала соева паста, която често се използва в супа), натто (ферментирали соеви зърна) и нуказуке (ферментирали зеленчуци, мариновани в оризови трици).

Ферментиралите храни са богати на пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването и могат да намалят риска от заболяване. "Всеки регион на Япония има уникални видове мисо и кисели краставички, в зависимост от времето, реколтата, културата и начина на живот. Понякога може да е трудно да се намери висококачествено мисо тук, в Ню Йорк, така че аз правя своето от три съставки: соеви зърна, ориз коджи и морска сол“, казва Томиока.

Боб

Цял екран
Снимка: Freepik

„Моята кухня не остава без едамаме, кинако (соев прах), неподсладено соево мляко и, разбира се, домашно приготвени натто и мисо - богати на фибри, витамини от група В, калий и полифеноли като изофлавони“, казва диетологът. „Обичам и червен боб, той е богат на полифеноли, фибри, калий, протеини, витамини от група В – всички те могат да помогнат за предотвратяване на възпаление.“

Морски водорасли

В Япония можете да намерите морски водорасли - известни като kaiso - в много ястия и закуски. Този вкусен продукт има много ползи за здравето, нискокалоричен е и богат на фибри. Морските водорасли също съдържат много основни минерали и витамини, включително йод, желязо, калий, магнезий, витамин В12 и омега-3 мастни киселини.

„Винаги имам от пет до десет вида водорасли в кухнята си. Всички те имат различни вкусове и кулинарни приложения. Например, ще добавя водорасли kombu към мисо супа със сушени гъби или ще направя салата с водорасли като уакаме и хиджики. Или ще използвам водорасли кантен и паста от червен боб, за да направя вкусни вегански сладки", казва диетологът.

Тофу

Цял екран
Снимка: Freepik

„Аз съм голям почитател на тофу, защото осигурява протеина, който можете да получите от месото и млечните продукти, но без холестерол. Освен това е доста универсален и винаги в списъка ми за пазаруване, защото може да се използва в толкова много различни видове ястия“ – казва Томиока.

Може да се приготви като бургер, в кнедли, със зеленчуци и пържен ориз, в супа, във веган къри, в хумус, като гарнитура, в салатни дресинги и сосове и дори като десерт.

Сусам

„Сусамовите семена са моят кулинарен супергерой! Препечените кафяви или черни сусамови семена са основна храна за мен, както и таханът. Обикновено сотирам зеленчуци и пържен ориз със смлени сусамови семена или паста вместо масло, за да извлека всички предимства“, казва диетолог.

Сусамовите семена са богати на витамини B и E, протеини, фибри и минерали като магнезий, калций и фитостероли, които помагат за контролиране на нивата на холестерола.

Шийтаке гъби

Цял екран
Снимка: Freepik

Шийтаке е основна съставка в много японски ястия. Тази гъба е богата на протеини и витамини D и B, а също така съдържа лентинан, полизахарид, който помага в борбата с възпалението.

Джинджифил

Не само в Япония, но и в целия свят джинджифилът е известен като лечебна храна, която помага за повишаване на имунитета и метаболизма. Подобрява вкуса на ястията и спомага за запазването на храната свежа по-дълго.

„Добавям обилно количество джинджифил към мисо супа и го използвам в дресинги, сосове, маринати и сладкиши. Това е идеалното допълнение към нуказука, натто, риба и юфка. И през цялата година, за да се боря с болести, обичам чаша чай от джинджифил със сушени плодове годжи, канела, матча и кудзу“, казва Томиока.

 

 

Едно от любимите й ястия от детството, джинджифил и умебоши. Умебоши са вкусни мариновани сливи. Снимка: Мичико Томиока