Продължаващата война в Газа ще върне образованието на децата и младите хора назад с до пет години, според ново проучване.

Докладът, написан от изследователи от университета в Кеймбридж и Агенцията на ООН за подпомагане и работи за палестинските бежанци, казва, че войната рискува „изгубено поколение“ от травматизирани палестински деца.

Според Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН повече от 10 600 деца и 400 учители са били убити в израелските военни операции, като стотици хиляди млади хора са били разселени.

Сателитните изображения са потвърдили, че повече от 90 процента от училищата са повредени, много от които не могат да бъдат поправени, се добавя в доклада.

Най-оптимистичната прогноза - ако приемем незабавно прекратяване на огъня и бързи международни усилия за възстановяване на образователната система - е, че учениците ще загубят две години учене, се казва в доклада.

Ако боевете продължат до 2026 г., загубите могат да се проточат до пет години. 

Професор Маха Шуайб, директор на Центъра за ливански изследвания, каза: „Перспективите на младите хора в Газа са угасени и нашите открития показват, че заедно с това те губят надежда."

„Образованието е от централно значение за стабилизирането на тази спирала на упадък. Ако то просто бъде изтрито, последствията ще бъдат широкообхватни.“

Снимка: Ройтерс