Основният заподозрян по делото за изчезването на Маделин Маккан се е похвалил, че е отвлякъл малко момиче в Португалия, чу германски съд.

Кристиан Б. е заподозрян от германските следователи, че е отвлякъл и убил тригодишната тогава Мадлен Маккан от ваканционния апартамент на родителите ѝ в Португалия през 2007 г.

В момента Кристиан Б. е подсъдим за редица сексуални престъпления, които не са свързани с него, извършени в Португалия, включително три изнасилвания и два случая на разголване и мастурбиране пред деца, пише Sky News.

Във вторник в Окръжния съд на Брауншвайг 50-годишният румънски гражданин Лауренциу Кодин, който през 2020 г. е бил в една затворническа килия с Кристиан Б, разказа история, която прилича на тази от нощта, в която е изчезнала Маделин.

„Той ми каза, че когато е бил в Португалия, в района на хотелите, където отсядали богатите хора, някъде е имало отворен прозорец. Каза, че е влязъл в апартамента заради пари и не е намерил такива, но е видял едно дете и го е взел, и че два часа по-късно мястото, на което е бил, тогава е било обградено от полиция и кучета.

След това си е тръгнал, извън района, казвам само това, което ми каза... и той взел детето в Португалия в колата си, а във времето, когато полицията и кучетата били там, в апартамента, той си е тръгнал. Той ме попита дали ДНК от дете може да бъде намерена като доказателство и аз отговорих, че да.“

В съда Кодин каза още, че Кристиан Б. му е разказал как е използвал микробус, за да прави секс с млади момичета край Хановер.

Румънският гражданин казал още: „Той е правил секс с нея... но не я е убил... Той я е имал и си е приключил работата с нея“.

След това съдията пита на колко години е било момичето, на което той отговоря: „Не искам да казвам нищо лошо, но тя беше много малка.“

Кодин изложил още няколко твърдения, включително че Кристиан Б е правил секс с възрастна жена, която е удрял и душил, тъй като това били сексуалните му предпочитания.

В изказване извън съда адвокатът на обвиняемия Филип Маркварт опроверга показанията и заяви: „Всички тези твърдения са напълно нови. Всички те. Никога досега не е казвал подобно нещо и всички те си противоречат.“

В съда Кодин твърди също, че Кристиан Б. го е попитал колко ще му струва да си извади фалшив паспорт, за да може да се върне в Португалия, като казал „Спомням си, че той каза, че има нужда от паспорт, както и от шофьорска книжка.“

Показанията на Кодин срещу Кристиан Б идват в момент, когато има индикации, че обвиняемият може да бъде оправдан.

Председателят на съда Ута Инсе Енгеман, която прокуратурата вече се опита да отстрани, тъй като се твърди, че е пристрастна към защитата, вече заяви, че вече няма „достатъчно съмнения за вина по всички обвинения“.