Съединените щати са свързали бивш сръбски полицейски командир с убийството през 1999 г. на трима братя албанци с американско гражданство и са забранили на него и семейството му да влизат в страната, предаде Асошиейтед прес.

Американският Държавен департамент заяви в съобщение, че Горан Радосавлевич е обвинен в сериозно нарушение на човешките права във връзка с убийството на братята Или, Мехмет и Агрон Битичи, предаде БТА.

Тримата братя напуснали работата си в пицария в Ню Йорк, за да се сражават на страната на етническите албанци срещу сръбското управление в Косово. Те били арестувани в централна Сърбия на 23 юни 1999 г. и малко по-късно застреляни с куршум в главата и хвърлени в масов гроб заедно с телата на още 70 убити косовски албанци.

Държавният департамент посочва също, че Радосавлевич, неговата съпруга и дъщеря му нямат право да влизат в Съединените щати.

Полицейският генерал Горан Радосавлевич, известен като Гури, е командвал специална полицейска база в Източна Сърбия, където през 2001 г. са били открити телата на тримата братя. Сега той е близък партиен сътрудник на сръбския президент Александър Вучич, отбелязва АП.