Край бреговете на Портичело, близо до Палермо (Италия), продължава издирването на изчезналите пътници от ветроходната яхта Bayesian, която беше ударена от воден смерч и потъна рано сутринта на 19 август. Сред изчезналите са британският технологичен магнат Майк Линч, чиято съпруга притежаваше кораба, и 18-годишната му дъщеря Хана. Момичето скоро трябваше да отиде да учи в Оксфордския университет.

По време на трагедията на борда е имало 22 души, от които 15 са спасени. Тялото на една жертва, канадския готвач Рекалде Томас, е открито недалеч от кораба.

След преобърнатата от торнадо яхта: Милионер и дъщеря му са в неизвестност

Хана е завършила престижното училище Latymer Upper School в Хамърсмит, западен Лондон, и сега ръководството на училището и бившите съученици на момичето чакат да видят как ще приключи търсенето, пише Daily Mail.

„Всички сме невероятно шокирани да чуем, че Хана и нейният баща са сред изчезналите в този трагичен инцидент и мислите ни са със семейството им и всички замесени, докато очакваме нови новини“, каза говорител на училище, където обучението струва £25 000 на ден година.

Мис Линч планирала да учи английски в Оксфорд. Тя била надарена ученичка и получи редица награди в училището между 2017 и 2024 г., включително изключителни академични постижения в шести клас и наградата Уилям К. Смит за поезия. Нейните родители, Майк Линч и Анджела Бакарес, многократно са дарявали пари на училището, допринасяйки за Фонда за стипендии на Latymer Upper School през 2023, 2022 и 2021 г.

Сега майката на Хана, Анджела, се възстановява от нараняванията, получени по време на инцидента на яхтата, и с нетърпение очаква новини от спасителите.

Корабът, който превозваше 10 членове на екипажа и 12 пътници, беше закотвен само на 300 метра от брега близо до Палермо, когато беше ударен от воден смерч около 5 сутринта на 19 август. Капитанът на кораба Джеймс Катфийлд каза, че хората на борда са били зашеметени и „не са го забелязали“.

Скоростта на торнадото преобърна суперяхтата толкова бързо, че хората на борда трябваше да избягат и да скочат във водата.

Един морски експерт каза, че въпреки потенциалните ветрове до 100 мили в час от изключително рядкото събитие, корабът е трябвало да устои на силата на бурите, повдигайки въпроси как в крайна сметка е потънал.

Според водолазите през прозорците на кабините са видели телата на пътниците, но достъпът вътре е бил блокиран от преобърнати мебели, които са блокирали вратите.