Кит нападна лодка край бреговете на Парадайз, САЩ. Шокиращото видео беше споделено в "Екс". На него се вижда как китът се подава от водата, а след това преобръща плавателния съд. 

В краткия видеоклип се вижда друга лодка, която изглежда се наслаждава ентусиазирано на наблюдението на китове. Нещата обаче бързо стават сериозни, тъй като китът се гмурка и се хвърля върху друг плавателен съд наблизо и го преобръща, а видеото внезапно свършва.

От ограничените кадри е твърде трудно да се разбере дали китът умишлено е преследвал лодката или просто се е гмуркал, без да осъзнава близостта си до нея.

В случая с косатките засега няма съмнение, че поведението им е умишлено. От 2020 г. насам са докладвани повече от 500 случая на нападения на косатки върху лодки, пишат специализирани сайтове.

Учените смятат, че поведението се предава между косатките, като групите продължават да се учат на такива действия, ставайки свидетели на това от други.

 Ако китът, който се вижда да потапя лодката във видеото, също е научил това поведение, би било интересно, ако то също произтича от копирането му от косатките.

Защо гърбатите риби се изскачат над водата?

Гърбатите китове обикновено се хранят с малки ракообразни, известни като крил, както и с цели ята риби, като аншоа, треска, пясъчен костур и мойва. За да уловят рибата, морските бозайници понякога изкарват плячката си на повърхността, като пускат стратегически завеси от мехурчета, които заблуждават рибата, че е хваната в капан и няма друг избор, освен да излезе нагоре.

След това гърбатите се изстрелват на повърхността с отворена уста и поглъщат ята риба с един замах, пише bTV.

Въпросният гърбат е бил наблюдаван да се храни с риба в продължение на няколко дни в река Пискатакуа между Мейн и Ню Хемпшир - необичайно явление за този район, отбелязват експерти, пише National geographic.

Бреговата охрана очевидно е била наясно с този кит, който е единственият по рода си в района, и дори е издала известия до моряците, за да могат да се пазят от него.