Службата за сигурност на Украйна обяви подозрението си върху повече от 200 предатели в незаконно получаване и разпространение на информация за Силите за отбрана на страната ни. На практика тези лица са сключили споразумение с руснаците и представляват заплаха за сигурността. Това съобщиха днес от официалната пресслужба на СБУ.

„От началото на пълномащабното нахлуване в Русия, според материалите на Службата за сигурност, повече от 200 обвиняеми са заподозрени в незаконно разпространение на информация за украинските сили за отбрана. Всъщност тези лица са помогнали на врага да се подготви, пренесе и коригира въздушни удари на наша територия, включително с използване на крилати ракети и безпилотни самолети-камикадзе“, се казва в изявление на СБУ.

Тези лица ще бъдат осъдени за престъпление, както е предвидено в член 114-2 от Наказателния кодекс на Украйна.

„Обявено е подозрение по чл. 114-2 от Наказателния кодекс на Украйна (неразрешено разпространение на информация за посоката, движението на оръжия, Въоръжените сили на Украйна или други военни формирования). По отношение на 190 от тези обвиняеми са изпратени обвинителни актове на съд. Нападателите са изправени пред до 12 години затвор", съобщава пресслужбата.

СБУ разказа кои служби и ведомства на Украйна са станали мишена на предателите.

„В повечето случаи гражданите целенасочено предаваха на агресора информация за местонахождението и движението на подразделения на Въоръжените сили на Украйна, Държавната гранична служба и Националната гвардия. Преди всичко врагът се интересуваше от координатите на временно разполаган, пунктове, маршрути на движение и укрепления на украинските защитници. Окупаторите също се опитаха да разкрият огневи позиции на украинската артилерия и системи за противовъздушна отбрана", казаха от министерството.

Службата за сигурност успя да вдигне завесата и даде няколко примера. По-специално представители на СБУ съобщиха, че в края на май тази година служители на СБУ са задържали информатор на главното управление на Генералния щаб на Руската федерация (по-известно като ГРУ) в Донецка област. Подсъдимият се опитал да заснеме тайно движението на украински военни конвои, които преминавали през град Северски Донец в посока Бахмут.

Като друг пример бяха дадени подробности от разследването на подготовката на атака срещу Киев.

„Службата за сигурност бързо идентифицира шестима жители на столицата, които незаконно разпространяваха информация за работата на силите за противовъздушна отбрана по време на масираната атака на Руската федерация срещу Киев в нощта на 16 май“, се казва в доклада.

Вече се разбра за съдбата на поне четирима предатели. Четирима обвиняеми вече са уведомени за съмнение за извършване на престъпление. Спрямо двама са внесени обвинителни актове в съда. Други се разследват.