Президентът Володимир Зеленски се натъква на проблем с плана си за победа, базиран на получаването на покана за присъединяване на Украйна към НАТО — някои от ключовите членове на алианса не желаят това да се случи.

Както съобщава Politico, информирани високопоставени източници в Съединените щати твърдят, че страните-членки на НАТО са против присъединяването на Украйна към този съюз. Журналистите отбелязват, че седем държави от Северноатлантическия алианс вече са изразили своята позиция „против“. Този списък включва Белгия, Унгария, Испания, Словакия и Словения.

Зеленски настоя тази седмица, че е „фундаментално“ Украйна „да получи покана по време на войната“. Но ключови членове на алианса се притесняват да не бъдат впримчени във война с Русия.

В интервю за Politico отиващият си посланик на САЩ в НАТО Джулиан Смит подчерта американската позиция. „Към днешна дата Алиансът не е достигнал точката, в която да е готов да предложи членство или покана на Украйна“, каза тя.

Зеленски призна, че канцлерът на Германия Олаф Шолц - основен военен доставчик за Украйна, с доставки на оръжия на второ място след Америка - няма да го подкрепи за бързата покана за членство в НАТО.

"Фактът, че германската страна е скептично настроена към присъединяването ни към НАТО, е факт...", каза Зеленски.

„Президентът Зеленски е изправен пред проблем в своя „план за победа“, базиран на получаването на покана за присъединяване на Украйна към НАТО, но някои ключови членове на алианса не се интересуват от това“, пише агенцията.

По-рано самият Зеленски призна, че присъединяването на Украйна към алианса ще стане възможно едва след края на войната с Русия, а не за да я прекрати при свои условия.