84-годишният Нг Чуан Синг и съпругата му Лим Сиу Гуан на 83 години от Малайзия починаха, след като ядоха отровна риба буфер, която е безопасна само когато е правилно приготвена, съобщава The Insider.

Изданието отбелязва, че семейната двойка е купила риба от доверен продавач на 25 март, без да разбира какво представлява. В деня, когато купили рибата, Лим Сиоу Ган я изпържила за себе си и съпруга си. Но скоро след това започнала да трепери и дишала трудно. Един час по-късно Нг Чуан Синг развива същите симптоми. Жената е починала същия ден, а мъжът е прекарал осем дни в кома, след което също е починал, каза дъщеря им Нг Ай Ли.

Двойката отишла в болницата и Лим била обявена за мъртва в 19 часа. Нг Ай Ли каза, че тя и брат й отишли бързо при родителите си, но когато пристигнали, майка им вече била мъртва.

Като причина за смъртта й се посочва хранително отравяне с неврологични прояви, довело до спиране на дишането и неравномерен сърдечен ритъм, съобщава The Star.

Жена, риба, пържена риба, отровна риба, риба пухкавец, вечеря,цял екран
Жената е починала същия ден

Министерството на здравеопазването на Малайзия очаква лабораторни резултати, което може да отнеме две до три седмици. Дъщерята на починала двойка настоява за по-строги закони за "пухкавите" риби в Малайзия, където най-малко 30 вида от тези риби живеят в околните води, съобщава CNN.

„Надявам се, че правителството на Малайзия ще засили прилагането на закона и ще помогне за повишаване на осведомеността на обществото относно отравянето на риба буфер, за да предотврати подобни инциденти да се случват отново“, каза тя.

Рибата буфер може да съдържа мощни и смъртоносни токсини, тетродотоксин и сакситоксин, които могат да причинят сериозно заболяване и смърт, според Администрацията по храните и лекарствата. Рибата е безопасна за консумация само ако е почистена и приготвена по специален начин, който премахва токсичните части. В Япония само квалифицирани готвачи със специализирани познания имат право да сервират риба буфер, но в Малайзия няма такива правила.

Превод: GlasNews