По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея беше подписано споразумение за стратегическо партньорство между страните.

Според експерти този документ означава, че:

В КНДР може да се появи руски военен контингент или военна база.

Руската федерация ще може да доставя на Северна Корея оръжия, които не може да произведе сама, например изтребители четвърто и пето поколение, ядрени подводни ракети и редица други междуконтинентални оръжия.

Републиката може скоро да се присъедини към БРИКС или ОДКС. Възможно е и създаването на нов военен блок.

Военният анализатор Игор Коротченко е убеден, че този документ може да бъде приложен към "специалната военна операция".

Както пише RamblerNews, споразумението с КНДР попада в ситуация, при която трансграничният обстрел на въоръжените сили на Украйна на териториите на Руската федерация дава на Москва правото да си сътрудничи с всички свои партньори.

Така Северна Корея ще може да прехвърли в зоната на войната дори собствените си специални сили, за които National Interest писа през 2023 г.

Тогава беше съобщено, че до 50 000 специални части от КНДР ще се бият „за своя бог, върховния лидер Ким Чен Ун, и ще действат фанатично и жестоко по негова заповед“.

Силите за сигурност, които не са изпълнили бойната си мисия и са заловени, трябва, според журналисти, да убият себе си и всички наблизо, като детонират снаряд, прикрепен към тялото им. Те бяха обучени в брутални техники за принудителен разпит и оцеляване при всякакви условия.

Според споразумението те вече ще могат да отиват в зоната на войната, а в замяна Северна Корея ще получава суровини, технологии и стоки от Русия.

Както отбелязват авторите на Telegram канала „Контора пише“, Северна Корея се нуждае от усъвършенствана телеметрия, технологии за ядрени подводници, военно сателитно оборудване и напреднали технологии за междуконтинентални балистични ракети.

В замяна Северна Корея може да предостави до 50 000 снаряда на месец, войски и "Кимискандери".

Авторите отбелязват, че с такова оръжие Северна Корея ще може да удари целите САЩ с ядрени сили, които Вашингтон няма да може да унищожи с превантивен първи удар.