Южна Корея обяви, че Северна Корея е взривила участъци на нейна територия от път, свързващ двете корейски държави, предадоха световните агенции. Това се случва в момент на ескалиращо напрежение между Пхенян и Сеул във връзка с твърденията на Севера, че Югът е пратил дронове над севернокорейската столица.

Съвместният щаб на въоръжените сили на Южна Корея заяви, че Югът засилва готовността си за евентуални действия и наблюдението на ситуацията, но не навлезе в повече подробности.

Взривът на севернокорейски участъци от общия път последва деня, в който севернокорейският лидер Ким Чен-ун насрочи среща с водещите военни и представители на службите за сигурност на Северна Корея. По време на срещата Ким е заявил, че прелитането на южнокорейски дронове над Пхенян е сериозна вражеска провокация. Той също така е възложил неуточнени задачи, свързани с незабавно военно действие  и с операция по военно разубеждаване на противника с цел защита на суверенитета на Северна Корея, заяви севернокорейската държавна информационна агенция.

По-рано Северна Корея постави артилерията си по демаркационната линия в готовност за нанасяне на удари по Юга. В готовност за действия бяха поставени и други армейски подразделени. Южна Корея отказа за потвърди дали е пращала дронове над Севера, но предупреди, че ще накаже Северна Корея, ако безопасността на южнокорейските граждани бъде застрашена от нея по някакъв начин.

Разрушаването на севернокорейски участъци от общия път се вписва в усилията на севернокорейския лидер да скъса връзките с Юга и да се откаже от десетилетната цел за обединение на Корейския полуостров.

По време на предходен период на междукорейско разведряване двете корейски държави свързаха два пътя и две железопътни линии по силно охраняваната им граница. Но впоследствие движението по тях беше преустановено зарани нови поводи на напрежение във връзка със севернокорейската ядрена програма и други спорни въпроси.

Миналата седмица Пхенян заяви, че за постоянно ще блокира пътя с Юга и ще изгради структури за защита на граничната линия в отговор на онова, което описа като „конфронтационна истерия“ на Сеул и на американските сили, пише БТА. Южнокорейски представители заявиха, че Северна Корея вече изгражда противотанкови бариери и поставя мини покрай границата, като това е започнало по-рано през годината. Източниците казаха също така, че Северна Корея поставя мини и премахва и уличното осветление покрай участъците на нейна територия на общите пътища с Южна Корея.