Шефът на „Боинг” Дейв Калхун подава оставка. Той ще напусне поста в края на тази година на фона на задълбочаващата се криза, свързана с безопасността на самолетите на компанията.

В същото време ръководителят на подразделението за търговски авиокомпании ще се пенсионира незабавно. Фирмата е подложена на натиск, след като през януари врата на „Боинг 737 Max” се откъсна малко след излитане. При инцидента нямаше пострадали, но стандартите за безопасност и контрол на качеството на фирмата бяха подложени на остри критики.

Калхун пое поста на главен изпълнителен директор в началото на 2020 г., след като предишният шеф  Денис Муйленбърг беше отстранен след един от най-големите скандали в историята на компанията. В рамките на пет месеца два чисто нови самолета 737 Max се изгубиха при почти идентични инциденти, които отнеха живота на 346 пътници и екипаж. Когато Калхун пое поста, той обеща да укрепи ''културата на безопасност'' на ''Боинг'' и да ''възстанови доверието''.

Въпреки обещанията, през януари тази година врата за авариен изход на нов Boeing 737 Max на Alaska Airlines се взриви малко след излитане от международното летище в Портланд. Първоначален доклад от Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ заключава, че четири болта, предназначени да закрепят здраво вратата към самолета, не са били монтирани.