Въпреки засилената мобилизация, Украйна изостава от необходимостта от наборна служба. Това се казва в статия на Die Welt от 1 юли.

Мобилизация на затворници в Украйна

По запитване на медиите Министерството на правосъдието съобщи, че от май досега са освободени и мобилизирани 2800 затворници. Новият закон им позволява предсрочно освобождаване и да служат във Въоръжените сили на Украйна по договор. Тази опция не е достъпна за осъдените за умишлено убийство на две или повече лица, сексуални престъпления или тежки корупционни престъпления.

Затворникът Юри каза, че представители на бригадите посещават неговата колония почти всеки ден. На осъдените са били обещани високи заплати и компенсации, ако загинат на фронтовата линия, но само малка част от затворниците се съгласили да отидат на война доброволно.

В същото време на журналистите станаха известни случаи, когато освобождаването и мобилизирането на затворници е било възпрепятствано от администрацията на поправителната институция. Правозащитникът Олег Цвили обясни, че осъдените първо трябва да подадат молба за освобождаване до ръководството на лагера и това дава на администрацията твърде голямо влияние.

Затворникът Максим искал да се мобилизира, но му било отказано. Той каза, че ръководството е заявило, че не иска да го загуби. Те обяснили на Максим, че е добър заварчик.

„Изглежда, че искат да се отърват от тези, които работят лошо, но искат да оставят такива като мен“, каза осъденият.

Мобилизация 2024: каква е необходимостта

Според изданието от началото на пълномащабна война Украйна е загубила „шестцифрен брой убити или ранени войници“. Отбелязва се, че за компенсиране на загубите и създаване на екипи е необходимо да се мобилизират поне 50 хиляди души на всяко тримесечие, а до края на годината като цяло - 200 хиляди души. В същото време европейските среди по сигурността твърдят, че държавата вече е изостанала от тези цифри.

Военният експерт и австрийски офицер Маркус Рейснер каза, че от 2022 г. насам Украйна е загубила значителна част от бойния си състав. Освен това военнослужещите, които продължават да се бият, са в несигурно физическо и психологическо състояние поради липсата на ротации.

В същото време руската армия, според западни анализатори, наброява около половин милион войници - приблизително два пъти повече, отколкото в началото на пълномащабната инвазия. Русия е мобилизирала стотици хиляди мъже по време на пълномащабна война и също така предлага високи заплати в армията, за да привлече доброволци.