Един от най-смъртоносните снайперисти в света е пристигнал Украйна, за да воюва срещу Русия.

Мъжът, който живее в Канада, е оставил семейството си, за да се включи в противопоставянето на руската инвазия. Неговият прякор е Уали, а бойния му опит включва и битки срещу Ислямска държава.

Той участвал като снайперист за Военните сили на Канада от 2009 година и се е сражавал в частите на 22-ри Кралски канадски полк, който е бил позициониран в Афганистан, Сирия и Ирак.

През юни 2017 година се прочува като успява да нанесе смъртоносно попадение на терорист на дистанция от цели 3,5 километра.

"Искам да помогна, толкова е просто", мотивира Уали мотивацията, с която излиза на бойното поле в Украйна.

"Трябва да помогна, защото хората са бомбардирани, защото искат да бъдат европейци, а не руснаци", допълва той.

С Уали се свързва познат, който е включен в неутралните комвои с хуманитарна помощ, които от месеци доставят храна в Донбас. Именно той привлича ветерана за каузата на украинските сили.

"Каза ми, че им трябва снайперист. Почувствах се като пожарникар, който чува алармата. Трябваше да отида", разказва канадският войник, цитиран от Mirror.

Той изоставя жена и дете, което за пръв път ще празнува рождения си ден без своя баща.

"Знам, че това е ужасно, но когато видя снимки от унищоженията в Украйна, имам чувството, че там виждам и моя син, който е в опасност и страда", аргументира се Уали.

НАТО поздрави украинките със СНИМКА с нацистка символика

Съпругата на ветерана разбира каузата му и му позволява да замине, но пред медиите иска да запази анонимността си.

Тя споделя, че е знаела, че ако спре съпрута си "е щяла да го сложи в затвор".

Освен Уали още трима канадси войници са отпътували за Украйна, като споделят, че са били посрещнати изключително добросърдечно.

"Хората бяха изключително щастливи да ни видят, сякаш бяхме приятели", допълва той.

Уали изминава пътя на украинските бежанци наобратно. Минал през Полша, за да влезе в страната, която днес бива опустошавана от военните действия.

Президентът Володим Зеленски регламентира статута на чуждестранните доброволци, които желаят да се включат във войната, а желаещите са десетки хиляди.

Първите доброволци от Международния легион вече са в окопите край Киев СНИМКА

Превод: GlasNews.bg