Снимка на едър пътник, който се мъчи да се побере на мястото си в самолет, предизвика ожесточен дебат дали такива хора трябва да плащат за допълнително място. Случката се разиграва по време на полет от финландската столица Хелзинки до Копенхаген, а снимката е направена и качена във фейсбук от друг пътник в самолета. 

„Съжалявам за него и за човека до него на средната седалка, които сигурно са се чувствали много неудобно през краткия полет", пише мъжът, заснел снимката. И призовава авиокомпаниите да подхождат към подобни ситуации по внимателен и деликатен начин. Той обяснява, че едрият пътник буквално е „стърчал на пътеката", а другите пътници били принудени да го заобикалят на път за тоалетната, цитира думите му "Дейли мейл". 

Случката предизвика разнопосочни мнения както сред пътниците на борда, така и в интернет. Някои изказаха мнение, че мъжът трябва да плати за допълнително място, за да не пречи на всички около себе си.

„Това не е дискриминация, а изискване за безопасност", казва един от пътниците.

„Съгласен съм, че ако не можете да се поберете на седалката си, трябва да си купите втори билет. Независимо дали сме съгласни с размера на седалката или не, вие си купувате определено пространство в самолета и не бива да се разпростирате върху пространството на някой друг", пише втори човек.

„Подобно на чекираните чанти, трябва да има ограничение на теглото на пътника за една седалка. И този лимит трябва да се основава на размера на седалката", предлага трети потребител в мрежата.

Други обаче твърдят, че отговорността за увеличаване на размерите на седалките трябва да се носи от авиокомпаниите и производителите на самолети, тъй като хората стават все по-големи с течение на поколенията.

„Хората не са добитък, но авиокомпаниите гледат на тях по този начин. Преди пътуването беше приятно (дори в икономична класа), но сега само тези, които могат да си позволят бизнес или първа класа, са третирани като хора", пише гневен интернет потребител. Друг пък казва, че авиокомпаниите са бизнес и те ще максимизират печалбите си, доколкото е възможно.