Нахлуващата студена вълна в Украйна може да забави руските войски. В резултат на това окупаторите ще бъдат принудени или да напуснат превозните си средства, или да седят в 40-тонни железни фризери, пише "Таймс".

Прогнозата е, че арктическият въздух ще се движи през Русия и Украйна и ще се комбинира с източния вятър. Това ще доведе до температури до -10 градуса, а вероятно дори до -20 градуса в районите на Киев и Харков през нощта. 

 „Руските войски, седнали в бронирани превозни средства и танкове, спрели в покрайнините на Киев, могат да бъдат изправени пред замръзване до смърт... Студът допълнително ще влоши тежката ситуация за нашествениците...“, се казва в материала.

Русия заяви, че в преговорите с Украйна има напредък, но специалисти предричат нападение над Киев

Междувременно Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон, заключи в понеделник, че руските сили сега се "концентрират в източните, северозападните и западните покрайнини на Киев" в подготовка за "нападение на столицата в следващиге 24-96 часа".

 Успехът на нападението, добавя мозъчният тръст, ще зависи отчасти от това колко ефективно руските войски са успели да "доставят снабдяване, реорганизират и планират" след първоначална инвазия, за която експертите смятат, че се е разпаднала поради погрешни предположения.