Индустриалната цивилизация е близо до нарушаване на седма планетарна граница и може би вече я е прекрачила, твърдят учени, които са съставили последния доклад за състоянието на животоподдържащите системи в света.

Проверка на здравето на Земята разкрива, че седем от деветте критични животоподдържащи системи на нашата планета изглежда вече са се провалили. Преди това учените смятаха, че Земята е преодоляла само шест планетарни граници, но сега техният брой може да се увеличи, пише The Guardian .

Според нов доклад за планетарните граници, представен от екип в Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата, индустриалната цивилизация е близо до нарушаване на седмата планетарна граница. Освен това учените смятат, че Земята може да го е пресякла изцяло - говорим за окисляване на океана, което представлява заплаха за морските екосистеми.

Докладът на учените се основава на дългогодишни изследвания, показващи, че има 9 основни системи и процеси за поддържане на живота на Земята - планетарни граници - всички те допринасят за стабилността на функциите на земното кълбо.

Само миналата година учените откриха, че критичните прагове са били нарушени в шест системи. Изменението на климата, появата на нови образувания, промяната на целостта на биосферата и модификацията на биогеохимичните потоци се считат за зони с висок риск, докато планетарните граници също се нарушават от промяна на земната система и промяна на сладката вода, но в по-малка степен. Ситуацията във всички тези области се е влошила значително, но изтъняването на озоновия слой остава стабилно и само атмосферното аерозолно натоварване се е подобрило.

Сега учените записват нов рекорд - Земята преодоля поредната планетарна граница. Според климатичния физик Левке Цезар, съавтор на доклада, има две причини, поради които нивата на окисляване на океана са тревожни:

един от океанските индикатори е в безопасно работно състояние, но се доближава до прага на нарушаване на безопасната граница;

изследванията показват, че настоящите условия вече са проблематични за някои морски организми.

Наблюденията показват, че окисляването на океана се е влошило в световен мащаб, като ефектите са най-изразени в Южния и Северния ледовит океан. Обърнете внимание, че окисляването на океана е феноменът на увеличаване на киселинността на водата поради абсорбцията на атмосферния въглероден диоксид. Вече е известно, че този процес уврежда калциращите организми, което потенциално води до прекъсване на хранителната верига. Освен това учените се опасяват, че окисляването намалява ефективността на океана като жизненоважен въглероден поглътител.

Докладът на учените също така показва, че всичките девет планетарни граници на Земята са тясно свързани и следователно всяко нарушаване на глобалната среда, причинено от човешка дейност, не трябва да се разглежда като отделен проблем. Авторите на доклада отбелязват, че този подход просто игнорира, че компонентите на земната система постоянно взаимодействат, образувайки голяма мрежа, където промените в една област неизбежно засягат други.

Planetary Frontier Science беше представена за първи път през 2009 г. Предполага се, че Земята има 9 планетарни граници - системи и процеси, които осигуряват живота на нашата планета. Нарушаването на границите във всяка от тези зони може да наруши стабилността, устойчивостта и цялостната обитаемост на Земята.