Днес разпространението на щамовете на коронавирус Omicron и Delta в света придобива бърз характер, напомнящ ефекта на цунами, каза Мария Ван Керхове, ръководител на техническата група на Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация.

„Мисля, че сме изправени пред цунами от инфекции в света. Това се отнася както за щама Delta, така и за Omicron. Призовавам националните власти да действат. За да не се сблъскате с увеличаване на броя на хоспитализациите, е необходимо да се носят маски, да се организира дистанционен формат на работа, да се закупят вентилатори, да се засили наблюдението на вирусните геноми и да се подготвят болниците им“, каза говорител на СЗО в интервю за El Pais.

Според Ван Керкхове делта щамът на коронавирус „сее хаос в света“. Според нея дори в Европа, където има високо ниво на имунизация на населението, все още има големи групи хора, уязвими към нея. Тя отбеляза също, че щамът омикрон ще успее да „избяга“ от имунния отговор за известно време, но това не означава, че ваксините са безполезни.

Превод: GlasNews