Талибаните въведоха още една "иновация", която засяга жените в Афганистан. Беше им забранено да говорят една с друга публично.

Халид Ханафи, министърът на добродетелта на талибаните, забрани на жените да говорят публично не само с мъже, но и с жени. Освен това, според изявлението му, на възрастните жени е забранено да позволяват на други възрастни жени да чуват гласовете им. Следователно жените вече не трябва да четат Корана на глас в присъствието на други жени, пише изданието BILD.

Трябва да се отбележи, че след като талибаните дойдоха на власт в Афганистан през август 2021 г., на жените в страната беше забранено да получават образование, да ходят по улиците без мъже или да говорят с тях на обществени места. Освен това не им е позволено да посещават паркове, да плуват или да спортуват.

Талибаните също забраниха салоните за красота и затвориха приютите за жени. Законът за премахване на насилието срещу жени беше отменен.

Жените често биват публично бити и хвърляни в затвора за "неислямско поведение" - "обвинение", което може да падне върху всичко.

Мерил Стрийп: Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена