Постепенно спиране на тютюнопушенето до 2025 г. се очаква в Нова Зеландия. Axios публикува план за превръщането на страната в зона без тютюн и създаване на поколения непушачи.

През 2022 г. новозеландският парламент ще разгледа съответен законопроект. Предвижда се намаляване на броя на обектите, в които е разрешено да се продават цигари, от 8000 на 500. Предлага се и ограничаване на възрастта на купувачите на цигари.

Заместник-министърът на здравеопазването Айша Верал обясни в Twitter, че хората, които навършат 14, когато законът влезе в сила, никога няма да могат да купуват легално тютюн.

„С напредването на възрастта те и бъдещите поколения никога няма да могат да придобият легално тютюн, защото в действителност няма безопасна възраст за започване на пушенето“, пише Верал.

Айша Верал каза, че тютюнопушенето е водещата причина за смърт в Нова Зеландия и обеща, че преходът към пълно спиране на тютюнопушенето ще бъде постепенен.

Очаква се до 2025 г. в Нова Зеландия мерките, насочени към намаляване на достъпността и привлекателността на тютюнопушенето, да намалят консумацията на тютюн с 5 процента, а в бъдеще напълно да изкоренят този навик в обществото.

Превод: GlasNews