Чайки продължават да създават дискомфорт на местното население в няколко крайморски града във Великобритания. Сега обаче основният проблем е не само, че крадат храна, но и замърсяват водата с екскрементите си, пише Daily Star.

Журналистите пишат, че именно изпражненията на чайките се превръщат в "основния източник" на замърсяване на популярен плаж. По-специално, през последните години качеството на водата в Саут Бийч в Бридлингтън, разположен в Източен Йорк, е оценено като "лошо" и тестовете разкриват високи нива на бактерии E. Coli.

Агенцията по околна среда (EA) е открила "по-високи концентрации" на "бактериална ДНК на морски птици" в сравнение с проби от близките плажове. Според доклада е имало и „значително“ увеличение на броя на „специфичните човешки бактериални концентрации“.

Говорителят на EA Клеър Кембъл посочва, че чайките, които посещават плажа, вероятно са „основният източник на проблеми с качеството на водата на това място“. Не само те обаче се превръщат в проблем, тъй като миналата година във водата са установени "признаци на човешка ДНК". Агенцията препоръчва да не се плува в морето.

Медиите съобщават, че миналата година на Южния плаж е имало около четири пъти повече чайки, отколкото на Северния плаж на града, който е с "по-добро" качество на водата.

Снимки: Getty Images

„Замърсяването от морски птици е постоянно високо на южния плаж на Бридлингтън и е постоянно през целия сезон“, се казва в доклада, като също така се препоръчва на местните власти да въведат мерки като ограничения за хранене на „крилатата заплаха“ с всякаква храна.

Докладът на EA също призовава за допълнителна работа и изследвания. Те искат да определят как точно човешките отпадъци попадат в крайбрежните води - от пристанища или близки канализационни канали.

Йоркският съветник Барбара Джеферсън каза, че иска да "види резултатите" от EA. Според нея именно те могат да допринесат за това броят на посетителите в този регион да намалее поради тази биологична заплаха.

„Искам всички да идват и да се забавляват на нашия бряг“, казва г-жа Джеферсън.

Превод: GlasNews.bg