Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски бил „на ръба на уволнението“ преди началото на операцията на украинската армия в района на Курск.

За това съобщи The Economist. Преди това изданието написа, че кариерата на Сирски „може да зависи“ от успеха на операцията в района на Курск, тъй като може да възникне въпросът „дали е било разумно да се разпределят толкова много войски... когато критичните фронтови линии са тънки."

Източник, близък до генерала, твърди, че Сирски е пазил в тайна плановете за нападение на руска територия и е разказвал за тях само на „тесен кръг генерали и служители по сигурността“. В същото време той обсъдил тези планове насаме с украинския президент Владимир Зеленски.

Главното разузнавателно управление на Украйна било запознато на по-късен етап.

Според изданието Сирски, идвайки на поста главнокомандващ, се сблъсква с редица трудности, останали от неговия предшественик Валерий Залужни. Поради това новият ръководител на въоръжените сили на Украйна имал разногласия със Зеленски и политическия елит на Украйна. По-специално те се отнасяли до мобилизацията, което доведе до проблеми с числеността на личния състав.

Изданието също така отбелязва, че ръководството на въоръжените сили на Украйна умишлено е скрило от войниците плана за нахлуването в района на Курск. Това се дължи на страха от възможна комплексна реакция от страна на редовия състав към този план.

Според журналисти са били обмислени няколко плана за операция: атака в района на Брянск, атака в района на Курск или комбинация от тези две атаки.

Събеседникът на изданието казва, че съюзниците на Киев на Запад също умишлено са „оставени в неведение“.

„Западът прекъсна предишните две операции на Сирски. Една от тях попадна в ръцете на руснаците, а в друг случай ни беше наредено да я спрем“, отбеляза източникът.

Припомняме, че на 6 август украинските въоръжени сили пробиха границата в Курска област на Руската федерация. Оттогава боевете там продължават.