Електропреносната система в Куба днес се срина отново и в цялата страна няма ток за втори път в рамките на часове, след като властите съобщиха, че са започнали да възстановяват услугата, предаде Ройтерс, като се позова на кубинските държавни медии.

Вестник „Куба Дибейт“ (Cuba Debate), едно от държавните издания на островната страна, цитира изявление на кубинския енергиен оператор „Унион електрика“  (UNE), че в 6:15 ч. сутринта местно време „националната електроенергийна система напълно се е изключила“. „Унион електрика“ работи за възстановяването ѝ“, пише още в изявлението.

Електропреносната система на Куба се срина вчера по обяд, след като една от най-големите електрически централи на острова изненадващо спря да работи и остави над 10 млн. души без ток.

Дори преди срива на мрежата, прекъсвания в електрозахранването принудиха комунистическите власти на Куба да пуснат в отпуск служителите, чиято работа не е от съществено значение, и да отменят учебните часове в училищата, в опит да се спести гориво за производство на електроенергия.

Светлините снощи започнаха да примигват на отделни места, което даде известна надежда, че електрозахранването ще бъде възстановено.

Енергийният оператор все още не е оповестил подробности относно причината за днешното спиране на тока или колко дълго ще продължи работата по  възстановяването на услугата.

Кубинското правителство от седмици е обвинявано за задълбочаване на проблемите с електрозахранването. Често между 10 и 20 часа от денонощието всеки ден голяма част от острова  остава без ток заради влошаваща се инфраструктура, недостиг на гориво и нарастващи нужди на населението.

Силните ветрове, донесени от урагана „Милтън“, миналата седмица също усложниха доставката на гориво с лодки за електроцентралите на острова, съобщиха властите.

Доставките на гориво за Куба бяха драстично намалени тази година, след като доскоро ключовите доставчици Венецуела, Русия и Мексико съкратиха доставяните количества. Ключовият съюзник - Венецуела, намали наполовина доставките си на субсидирано гориво за Куба тази година, което принуди острова да търси далеч по-скъп петрол на пазара.

Правителството на Куба също така обвини САЩ за наложеното от тях търговско ембарго, както и за санкциите, въведени по време на управлението на Доналд Тръмп. Хавана посочи, че въпросните ограничителни мерки продължават да създават трудности при набавянето на гориво и резервни части за експлоатация и поддръжка на централите.

Вчера Съединените щати отрекоха да имат каквато и да е роля в срива на електропреносната мрежа в Куба.