Предаването на коронавируса от човек на човек е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито. Това е оценката на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Според експертите това са:
* офиси
* ресторанти
* църкви
* търговски центрове
* работнически общежития
* организирани групи в ски курорти
* празненства
* танцувални зали
* круизи
* превозни средства
Затова СЗО съветва тези места да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в:
* пространства, които са затворени
* места, в които се събират много хора
* места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората
"Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни", коментират здравните експерти, цитирани от Ройтерс.
Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) посочва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът от разпространение на COVID-19.
Рискът от разпространение на COVID-19 в обстановка на ресторант или бар нараства при увеличаване на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 метра.
Най-нисък риск: обслужването с храна е ограничено до обслужване в колата, доставка навън, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара.