Предаването на коронавируса от човек на човек е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито. Това е оценката на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Според експертите това са:

* офиси

* ресторанти

* църкви

* търговски центрове

* работнически общежития

* организирани групи в ски курорти

* празненства

* танцувални зали

* круизи

* превозни средства

Затова СЗО съветва тези места да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в:

* пространства, които са затворени

* места, в които се събират много хора

* места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората

"Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни", коментират здравните експерти, цитирани от Ройтерс.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) посочва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът от разпространение на COVID-19.

Рискът от разпространение на COVID-19 в обстановка на ресторант или бар нараства при увеличаване на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 метра.

Най-нисък риск: обслужването с храна е ограничено до обслужване в колата, доставка навън, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара.