Въоръженият мъж, който се опита да убие Доналд Тръмп в събота, в идентифициран като Томас Матю Крукс на 20 години, съобщава Ню Йорк Пост, позовавайки се на собствени източници. Той е 20-годишен.

Стрелецът е бил разположен на покрив на предприятие на около 120 метра от сцената, от която Тръмп произнасяше речта си, използвайки полуавтоматично оръжие - армейска карабина.

 Според Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания е опит за убийство, предаде Ройтерс.

Представителят на ФБР Кевин Роджек, който е специален агент в офиса в Питсбърг, каза, че Бюрото не може да идентифицира човека, стрелял по Тръмп, и не знае каква е била мотивацията за стрелбата. След разкритието на Ню Йорк Пост обаче, оттам също потвърдиха самоличността му.

След стрелбата: Мъск публично подкрепи Тръмп

"Тази вечер бе извършен опит за убийство срещу бившия президент Доналд Тръмп. Ситуацията на местопрестъплението все още е активна", каза Роджек на пресконференция.

 
Представителят на ФБР заяви, че няма опасност след стрелбата, допълва БТА.

 Заподозреният е мъж, каза полицията на щата Пенсилвания.

Простреляни са трима мъже, взели участие в митинга, каза Джордж Бивънс, представител на полицията на Пенсилвания.

Един от простреляните е починал.

 
Доналд Тръмп е вън от опасност, заявиха самият бивш президент и предизборният му щаб.

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

 
Тръмп ще участва в Националната конвенция на Републиканската партия в Милоуки, както е планирано

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп очаква с нетърпение Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица въпреки стрелбата по време на негов митинг в събота (американско време), предадоха световните новинарски агенции.

В своята социална медия "Трут соушъл" след събитието той заяви, че куршум е пронизал горната част на дясното му ухо.

Националната конвенция на Републиканската партия, на която Тръмп трябва да бъде официално номиниран за кандидат за президентските избори, трябва да започне в Милуоки, щата Уисконсин, в понеделник (15 юли).

 
В изявление на кампанията на Тръмп и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента.

 
"Президентът Тръмп очаква с нетърпение да се присъедини към всички вас в Милуоки, докато продължаваме с нашата конвенция, за да го номинираме за 47-ия президент на Съединените щати", се казва в изявлението.

"Като кандидат на нашата партия президентът Тръмп ще продължи да споделя визията си да направи Америка отново велика".

Снимка: Телеграм