Украинка, жител на Харков, описва в Тwitter как се оцелява в обсадения град при непрекъснатите руски бомбардировки.

Харков е сред най-пострадалите градове от войната, той е в Източна Украйна и там живеят много етнически руснаци. Дори това обстоятелство не спира руските войски.

"Ще ви разкажа как се живее в Харков по време на тези пет дни /от началото на войната, бел.ред./. Не заради лайковете, просто ако ви е интересно как са нещата отвътре. Много мои руски роднини и познати вярват, че просто трябва да преживеем спецоперацията, и всичко в града ще се върне към нормалното.

*****

Живея до летището. До нас паднаха две ракети с разлика от +, - 10 минути. Примерно в 00:30. Диванът и апартаментът подскочиха. Жива съм. В мазето. Не знам какво да ви кажа. Никога не съм преживявала такова нещо. Добре, че съм жива.

*****

На мен ми провървя, имам вода, ток и интернет. В много селища на пътя на руската армия не е така. Температурите отвън са около нулата, има сняг. Хората са в мазетата. Там е студено. Умуват как да спят децата. Крият се в бомбоубежища, метрото, там и родилки видях. Седят на одеала. Няколко деца вече се родиха в мазетата.

*****

 

Ние в много отношения живеем както руснаците в Русия? И вашето мазе не е оборудвано, нали? И нашето не е. Ние сме си вкъщи. В метрото има супер много хора и не стигат доставките. Но докарват, по малко. Мнозина не могат да се снабдят с лекарства - нито за себе си, нито за животните.

*****

Никой не знае ще работи ли магазин или аптека. Информацията къде ще е отворено се предава от човек на човек. Днес супермаркетът работи до 12 часа на обяд. Даваха по един хляб на човек. Зърнени храни, бисквити, брашно, месо... Трудно се намират, по-скоро ги няма. Мъжът ми чака около 2.5 часа, за да набави продукти.

*****

Оказа се, че днес не приемат плащане с карти, нещо се е развалило. Ние имаме малко пари кеш, взехме цигари, мляко, хляб... Не му достигали пари за шоколад и бонбони и той искал да ги върне, но хората наоколо му дали от своите да плати. Искал да им преведе пари от картата си, отказали. Такава доброта...

*****

Не всички успяха да напазаруват каквото искаха, но истината е, че ние сме добре запасени с месо и зърнени храни, а и на улицата носят месо, което раздават безплатно. Пиле. Понякога раздават други продукти, но това е супер лотария - ако имаш късмет, и не навсякъде. Аз живея в добър район. Лекарства не успяхме да купим. Опашката бе огромна.

Имаме комендантски час - от 16 часа до 6 часа. Така, че до аптеката можем да идем отново утре. Надявам се да намеря нужните ми лекарства. Но може и да ги няма. Постоянно ни обстрелват, трябват ми успокоителни, малко спя, вдигам кръвно.

В много мазета има бебета, трудно се намират детски пюрета. Но една наша фирма обеща да помогне и раздава детски храни безплатно. Родилните отделения постоянно призовават за помощ и лекарства, търсят доброволци, помагат на стари самотни хора, опитват се да приютят тези, които са останали без дом.

*****

И за животните се опитват да се погрижат. Държавата ни раздава пари за поставяне на ваксина срещу ковид. Тях можем да преведем на армията и всички това правят. Въобще много даряват. Помага целият свят - и на животните, и на децата, и на армията. Главното е да имаме достатъчно ресурси и сили, за да не се побъркаме от стрес.

*****

Мъжете се записват в армията. Какво и как правят, е тайна, но патрулират по улиците, защото има и диверсанти, и мародери. Не всичко е розово, разбира се. Мародери се появяват навсякъде в такива случаи. Много хора зарязаха домовете си и избягаха - кой с автомобили, кой с влак. Досега 350 000 души са напуснали Украйна към Европа. Казват, че Европа очаква около 7 милиона бежанци. Не знам за нацистите, но Путин изгони много хора от Украйна. Днес обстрелваха влак, пътуващ към Полтава. Хората налягаха на пода, надявам се да са стигнали живи.

*****

Докато ви пиша, зави системата за предупреждение срещу ПВО, очакваме бомби. До днес частично или изцяло са разрушени 87 жилищни сгради. Частните сгради не могат да се преброят, обектите на инфраструктурата не се съобщават, но са много повече.

*****

Почайкайте, ще се върна...

*****

Върнах се. Сирената стихна. Винаги сме готови да хукнем към укритието, багажът ни е готов, там има одеала, но не можеш дълго да стоиш, защото е студено. Ние имаме две котки и куче и затова не можем да слезем в метрото или да избягаме с влак. Вчера ходихме два пъти, днес просто не успяхме. +,- 10 тежки ракети. Сутринта ще видим на кого не му е провървяло.

*****

Отново има сирена. Пиша от банята. Докато не ни бомбардират, ще ви пиша... Така се разсейвам и ми е по-спокойно.

 

 

 

Оня ден бомбардираха Даниловка. Има такъв район. До него е селцето Циркуни. Там са прецакани. В следващия пост ще ви пусна видео как се бият. Не знаем какво се взривява, информацията е малко, разчитаме на разкази на очевидци. За да не може врагът да се прицелва по-точно, ние и не уточняваме къде са попаднали.

*****

В Циркуни живеят обикновени хора, там няма военна инфраструктура. Просто там удържат руската войска.

 

 

 

На тези снимки изглеждаме весели. Постепенно започваш да привикваш. За пет дни вече различавам как удрят ГРАД и как танковете. С ракетите е по-сложно. Хората се веселят по различен начин, но трябва да се помни, че сирените не се пускат просто ей така. Следващото видео ще бъде тъжно.

 

 

 

Това са хора на опашка. Към тях летят ракети. Не знам дали е сработила сирената преди това. Това е първото такова видео, което се появява, но има доста загинали мирни жители, не мислете, че ракетите попадат само в празни сгради. Официално 350 мирни граждани и 5000 руски войници са мъртви.

 

 

 

Днес на една възрастна жена ракета й откъсна крака. Не можаха да я спасят. Болниците са препълнени с хора, ранени от осколки, и военни, при това и руснаци лекуваме.

*****

А това са вечерните ракети. Те просто падат и падат. Не знам къде. Звучеше като гръм. Там е промишлена зона, нищо военно няма. И нацисти няма, както сами разбирате. Там са цехове. Бяха цехове.

 

 

Сутринта започнаха взривовете и руска военна колона проби. Целия ден имаше комендантски час. Получи се комендантски ден. В следващото видео ще ви покажа как стрелят в жилищни сгради.

 

 

Това беше днес. Боят бе в града. Сега кметът пише, че взривяват подстанциите. Запасете се с вода и си заредете телефоните. Вярвам му. В съседния квартал е тъмно. Отделно, че ние от пет дни при настъпването на нощта, загасяме лампите и дърпаме пердетата. Готвим на фенерчета. Или по-добре - през деня. Но така, както бомбардират, постоянно бягаш към мазето или чакаш на опашки, така че може и да не успееш. Ако ни изключат тока, ще бъда без интернет. Не знам какво ще правя. Имам малка батерия. Това е психологически натиск.

 

 

 

Какво означава да оставиш човек в XXI век без вода и ток? Изключих всички електрически отоплителни тела. Страшно е да стоиш в тъмнината. И искат да ни оставят без новини, в неизвестност. Печално е.

*****

Всички ресторанти, даже "Макдоналдс" и KFC, хранят нашите военни и хората в убежищата. Има голям недостиг на персонал в болниците. Добре, че днес успяхме да изтеглим пари, даже не знам как стана, защото вече бе невъзможно да се тегли. 

*****

Първите два дни имаше безплатен наземен транспорт. Сега вече не. Метрото е спряло от няколко дни.

*****

Моля ви, дарявайте на благотворителните организации, защото в много села хората вече дни наред са без ток и храна, там не доставят хляб и мляко. Ние днес дадохме всичкото си мляко на едно дете на роднини, защото ние можем да минем без него, а то - не. 

*****

Моля всички руснаци и беларуси да разберат, че тази ситуация ги засяга. Абсолютно всички. Финансово, репутационно и т.н. тази руско-украинска война ще засегне всички. Драги руснаци, вашият живот също ще се измени, опитайте се да ни помогнете, помислете как: с дарения, с думи, покажете тези видеа на онези, които вярват, че е "спецоперация" и че град Харков е пълен с нацисти. Ние сме просто хора. Преди пет дни ходихме по ресторанти, имахме всички блага на цивилизацията. А сега нямаме хляб и ток, разрушени са мостове и 87 жилищни сгради... За какво? Кой ще ни възстанови това? Не може просто да си затваряте очите и да спите с чиста съвест, разрушавайки няколко града с милиони жители. И няколко десетки по-малко градчета и селца. Просто не може да се постъпва така с хората. Целият свят ви гледа! Това, което се случва, ще разруши живота на всеки един от вас и всички ваши планове! Слава на Украйна!